Molenzorg
Kalken (Laarne), Oost-Vlaanderen
<p>Rosmolen Dauwe</p>
Foto: Lieven Denewet
Naam

Rosmolen Dauwe

Ligging Vaartstraat 57
9270 Kalken (Laarne)
toon op kaart
Geo positie 51.034081, 3.912335
Eigenaar Privaat
Gebouwd voor 1830
Type Buitenrosmolen
Functie Korenmolen
Kenmerken Achtzijdig bakstenen gebouw met (verdwenen) strodak
Gevlucht/Rad Verwijderd
Inrichting Verwijderd
Toestand Vervallen; enkel nog de muren
Bescherming ---,
Niet beschermd, wel op vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed
Molenaar Geen
Openingstijden Op aanvraag

Beschrijving / geschiedenis

De achtzijdige bakstenen rosmolen is gelegen op het voorerf van een vroegere hoeve met molenaarshuis, in de Vaartstraat 57. De paardenmolen was al opgetekend in het primitief kadaster van 1834. Het paard liep rondom, maar het looppad is nagenoeg verdwenen. Er was één steenkoppel (blauwe of Andernachse stenen). De rosmolen had twee vensters, maar één ervan is dichtgemetseld. Tot in de jaren 1990 bleef het strodak nog overeind, maar momenteel blijft enkel het opgaand bakstenen metselwerk met muurplaat behouden. De muur brokkelt aan één zijde fel af. We vrezen dan ook de verdwijning van deze rosmolen.

De bijbehorende houten korenwindmolen die op een nabije achterliggend perceel stond, verdween in 1930.

Volgens het kadasterarchief was het molenaarshof met rosmolen evenals de windmolen in 1835 bezit van molenaar Livinus De Smet. Deze liet in 1867 het oude huis vervangen door een nieuwe woning en liet in 1876 een maalderijgebouw optrekken achter de bestaande schuur (links opzij). In 1884 kwam het erf in het bezit van nijveraar I. Dauwe uit Kalken. Hij vormde de rosmolen om tot landbouw en plaatste in 1898 een stoommachine.

De rosmolen maakt deel uit van een hoeve met losstaande bestanddelen aan een ruim voorerf afgesloten door een haag. Rechts aan de straat staat een imposante plataan ingeplant. Achterin bevindt zich een boerenhuis, het voormalig molenaarshuis, van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, opgericht in 1867. Ten westen, haaks op de straat, staat een dwarsschuur, die door middel van cijferankers 1851 is gedateerd op de linker zijpuntgevel.

Achter de schuur staat nog het puin van een maalderijgebouw. Volgens gegevens van het kadasterarchief richtte L. De Smet deze maalderij op in 1876. De familie Dauwe plaatste in 1898 een stoommachine en richtte in het achterste deel van het bedrijfsgebouw een mechanische maalderij in.
 
Lieven DENEWET & Mieke VERBEECK

Literatuur

John Verpaalen, artikel in: Levende Molens, VI, 1984, 2, p. 11-12.
Lieven Denewet, artikel in: Molenecho's, XVII, 1989, 2, p. 50.
"Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster. Eerste aflevering. De arrondissementen Aalst en Dendermonde", in: Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, XIV, 1960, 3 (Gent, 1962);
Herman Holemans, "Oostvlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 4. Gemeenten K-L", Opwijk, Studiekring Ons Molenheem, 2002.
F. Duquet, "Zo was Kalken", Schellebele, 1982, p. 303.
"Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, eerste aflevering, de arrondissementen Aalst en Dendermonde", in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen, 1960, derde band, Gent, 1962, p. 136.
J. Tibbaut & A. Van de Sompel, "Enige gegevens over nijverheidsgebouwen en hun bezitters te Kalken in 1860", in Castellum, XI, 3-4, 1994, p. 8-9.
"Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N".
Mailbericht Maarten Osstyn, Adegem, 03.06.23014.


Laatst bijgewerkt: donderdag 5 juni 2014
Stuur uw teksten over deze molen Stuur een (nieuwe) foto van deze molen  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <?=$naam?>, <?=$plaats?>homevorige paginaNaar Verdwenen Molens